Groendak: de voordelen 
Groendak: de voordelen 

Het is niet voor niets dat een groendak door de jaren heen steeds populairder is geworden. 

Bij een groen dak bestaat de dakbedekking uit verschillende soorten beplanting. Het geeft niet alleen een mooie en unieke uitstraling aan je woning, maar een groendak heeft ook talloze andere voordelen. In deze blog lees je hier meer over!

Wat is een groendak?

Zoals je al hebt kunnen lezen bestaat bij een groendak de dakbedekking uit verschillende soorten beplanting. 

Er zijn twee verschillende soorten groene daken te onderscheiden:

  • Extensief groendak: dit type groendak is geschikt voor platte en hellende daken en is zo goed als onderhoudsvrij. De beplanting bestaat uit kruiden, grassen of sedum. 
  • Intensief groendak: een intensief groendak is geschikt voor platte en licht hellende daken. De beplanting kan van alles zijn; van bomen tot struiken. Daarom wordt een intensief groendak ook wel een daktuin genoemd, en het heeft dus veel onderhoud nodig. 

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Hieronder lees je de voordelen van een groendak!

Milieuvriendelijk:

Een groendak is een ecologisch verantwoorde keuze, omdat het bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Planten absorberen koolstofdioxide en produceren zuurstof, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. 

Daarnaast helpt een groendak bij het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten en het vasthouden van regenwater. Het absorbeert regenwater, vermindert de belasting van de riolering en vertraagt de afvoer naar het rioolsysteem, waardoor de druk op het riool verlaagd. 

Daarnaast draagt een groendak bij aan het verhogen van de biodiversiteit, door het aanleggen van verschillende soorten beplanting. 

Energiebesparing:

Een groendak fungeert als een extra isolatielaag voor een woning. Het helpt de warmteoverdracht te verminderen. In de zomer houdt het groendak de temperatuur van de woning koeler. In de winter biedt het extra isolatie, waardoor de warmte binnen blijft. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

Geluidsisolatie:

Een groendak werkt als een geluidsisolator en kan omgevingsgeluiden aanzienlijk verminderen. Het absorbeert geluidsgolven, waardoor het geluid van buitenaf wordt gedempt. Dit is vooral gunstig voor gebouwen in drukke stedelijke gebieden, waar verkeerslawaai een veelvoorkomend probleem is.

Mooie, unieke uitstraling:

Naast de vele functionele voordelen geeft een groendak ook een mooie, unieke uitstraling aan je woning. Groendaken creëren een groene oase in stedelijke omgevingen en zorgen voor een aantrekkelijk uitzicht, zowel voor de bewoners als voor omwonenden. De levendige planten en het weelderige groen dragen bij aan een gezonde en rustgevende omgeving. 

Waardeverhoging van je woning:

Een groendak kan de waarde van je woning verhogen. De toenemende populariteit van groene technologieën en duurzaamheid maakt groendaken aantrekkelijk voor potentiële kopers en huurders. 

Voordat je overgaat tot de installatie van een groendak, is het echter raadzaam om contact op te nemen met een professionele dakdekker of specialist op het gebied van groendaken om ervoor te zorgen dat het dak geschikt is en om het geschiktste type groendak te kiezen op basis van jouw specifieke behoeften en locatie. Investeer in een groendak en geniet van de vele voordelen die het te bieden heeft, zowel voor jou als individu als voor onze planeet.

Geef een reactie