4 voordelen van aftelklokken
4 voordelen van aftelklokken

Aftelklokken, ook wel bekend als countdown klokken, kennen we waarschijnlijk allemaal van onze smartphones. Die optie vind je doorgaans bij de klok app, samen met de stopwatch, de wereldklok en de alarmfunctie. Aftelklokken worden op diverse locaties gebruikt, denk maar aan sporthallen, fabriekshallen, werkplaatsen, luchthavens en dergelijke. Heb je er ooit bij stil gestaan dat een aftelklok een belangrijk hulpmiddel kan zijn om zelfdiscipline aan te kweken, prestaties te verbeteren, saamhorigheid te bevorderen, en de intensiteit van een evenement te verhogen?

Een aftelklok in de klas kan bijvoorbeeld ingezet worden wanneer leerlingen een proefwerk maken. Zij kunnen zien hoeveel resterende tijd er is om hun werk af te maken, en dit zou een motiverend effect moeten hebben. Het herhaaldelijk toepassen van deze strategie in de klas kan een positief effect hebben op de zelfdiscipline van de kinderen. In plaats van te dagdromen om vervolgens op het laatste moment haastig wat neer te krabbelen, herinnert de aftelklok hen eraan om hun tijd goed in te delen. Denk je ook in hoe voldoeningschenkend het voor hen is wanneer zij de wedstrijd tegen de tijd winnen en op tijd klaar zijn! Er bestaan diverse modellen aftelklokken die uitermate geschikt zijn hiervoor, zoals modellen die middels magneten aan een bord kunnen worden vastgezet, of met gaten voor aan de wand, geluidloze modellen met  verschillende volumes en lengtes voor het alarm, en analoge of digitale uitvoeringen.

Voor sporters zijn aftelklokken een onmisbaar meetinstrument om hun prestaties te verbeteren. Denk maar aan de Crossfitter die zijn RPMs wil verbeteren, de basketballers die nog 90 seconden hebben om die beslissende bal te schieten, of de sprinter die zijn persoonlijk record op de 500 meter nu eindelijk wil verbreken.

Aftelklokken kunnen de saamhorigheid binnen een groep vergroten–dat kan een kleine groep zijn, zoals een klas, school, of club, maar ook een grote groep, zoals een hele stadsgemeenschap. Dit effect kan worden bereikt als een aftelklok wordt ingezet om te leven naar een bepaalde gebeurtenis toe, bijvoorbeeld, een stad heeft als doel om tegen een bepaalde datum €500.000 in te zamelen voor een goed doel. De aftelklok kan op een in het oog springende plek staan en zo iedereen eraan herinneren dat zij als groep een bijdrage moeten of kunnen leveren aan dit doel.

Iedereen kent de beelden van Oudjaar wanneer de aftelling begint naar middernacht. De aftelling is voor velen een moment om naar toe te leven en verhoogt de feestvreugde. Op dezelfde manier kan een aftelklok toegepast worden om een speciaal evenement in te leiden en zo de anticipatie en intensiteit te verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan de opening van een nieuw theater of winkelcentrum of een sportevenement. De aftelling kan maanden, weken, dagen of uren vooraf starten. Er zijn aftelklokken hiervoor die voorgeprogrammeerd kunnen worden om zelfs een tekst op het beeldscherm te laten zien, zoals felicaties of een andere boodschap.   

Geef een reactie